Winter Issue 0123

Весели празници от екипа на

Вокално студио и езикова школа „Вяра Иванова“

от Вяра Иванова
 

Поставяне на цели в края на годината

Краят на календарната година обикновено е времето за равносметки и поставяне на цели за новата година. За много хора тази година беше в някаква степен по-лесна от предните две, но и изпълнена със своите предизвикателства. Каква ще бъде 2023та? Нямаме кристална топка, с която да гадаем, но нищо не ни пречи да си помечтаем и да поставим своите цели! 

И така... 

5 изпробвани съвета за поставяне на уместни и изпълними цели. 

Съвет 1 

Отдели време да си изясниш „Голямата Картина“ и доколко целите, върху които си се фокусирал в изминалата година, наистина водят в желаната от теб посока. 
Какво имаме предвид под „The Big Picture” ? 

Да видим. Как изглежда в своята цялост това, към което се стремиш – в личен план, професионално, в следващата една година, дългосрочно? Каква е твоята „Голяма картина“ - как се напасват всички детайли в нея: ти, семейство, приятели, кариера, творчество, лично развитие, удовлетворение, усещане за успех? 

Много хора имат нужда периодично да си припомнят дългосрочните си цели, да ги калибрират според това, което вече са постигнали, според новите си интереси и познанства. 
Къде си в момента? Къде искаш да бъдеш? С кого около себе си? Кога искаш да стигнеш там? 
Това ли е твоята среда? Това ли е твоят екип? Това ли е твоята публика? 

Всеки от тези въпроси ще ти донесе ценна информация и ще те насочи, НО! само, ако си честен със себе си. Позволи си за момент да се запиташ не какво ТРЯБВА да правиш, защото другите го правят, а какво всъщност искаш да правиш. 

  • Какво би било най-якото преживяване за теб през 2023та? 
  • Кое ще те накара да се чувстваш успешен? 
  • Кое ще ти донесе удовлетворение? 
  • Как ще е усещането на най-вълнуващия ти концерт? 
  • Как би звучало най-доброто ти вокално изпълнение? 
  • Кои са хората, които ще оценят твоя талант и твоето изкуство? 

Разбира се, във всеки план може да се наложат промени, но хубавият план позволява адаптиране към обстоятелствата – много от нас имахме нагледен пример с плановете ни за 2020та и 2021ва. 

Съвет 2 

Изучавай това, което се случва в средата, в която искаш да се развиваш. 
Ако се интересуваш от съвременна популярна музика и искаш да бъдеш световна звезда в този жанр, интересувай се какво правят най-важните артисти и продуценти. Слушай и изучавай песните, които създават, видеата, кампаниите, в които представят сингли и албуми.

Вярно е, че „всичко ново е добре забравено старо.“ Именно затова, за да знаеш какво да очакваш напред, не пренебрегвай трендовете и начина, по който най-популярните изпълнители развиват своя бизнес, използвайки своите канали в социалните мрежи и медийните си изяви. 

Кариерата на кои 3 артиста/ групи искаш да имаш? Коя е тяхната публика? А коя е твоята публика? Припокриват ли се в някакъв аспект? Кои са хората, които ще купуват твоята музика, ще искат да я свалят на телефона си, да я споделят, да си купят билет и тениска на твой концерт ? 


Ако все още нямаш открояващо се онлайн присъствие, а жанра, към който си се насочил го изисква, можеш да отделиш време да разучиш стратегията на твоите любими артисти. Моделирай своето онлайн присъствие на тяхното – изучавай взаимоотношението им с медиите и феновете, правят ли или не кавъри на чужди песни, качват ли спонтанни клипчета или само официални професионално снимани клипове, участват ли в колаборации, на селфита ли наблягат или на мотивиращи картинки? 

Важно е да намериш пресечната точка между твоята страст, това, заради което искаш да си вокалист или автор на песни, и това, което пазарът, към който си се насочил, вече обича и търси. 

Съвет 3 

Опитай се да бъдеш конкретен, когато поставяш целите си. Ще ти дам пример.

Как ти звучи „Тази година искам да пея по-добре!“? Готино? Познато? Звучи ли ти като цел, която ще бъде реализирана, или като мечта? 

А сега да го сравним с „Тази година имам намерение да започна работа с вокален педагог по нещата, с които не мога да се справя сам!“ По-конкретно е, нали? А какво ще кажеш за още по-голяма конкретика: 

„До 30ти януари съм си поставил задача да се консултирам с тези 3ма вокални педагози и да започна работа с един от тях, за да мога на 1ви май да вляза в студио, и да запиша 3те ми авторски песни.“ 

Имаме цел, подцели, срокове. Това вече прилича на планиране, което ще донесе резултати. 

Когато имаме конкретика имаме яснота. Едно от най-мотивиращите неща е именно яснотата. Ще правя това и еди кога ще постигна онова. Защо? Защото е толкова по-лесно да си представиш, че е възможно да постигнеш нещо, когато го разбиеш на конкретни стъпки и му поставиш времеви рамки. 

Съвет 4 

Следи и измервай прогреса си. 

Изключително е важно, особено ако сме склонни да изпадаме в меланхолия и моменти на съмнения в себе си, в смисъла на това, което правим. Тук не става въпрос да се сравняваме с другите, да се измерваме с тях, а да следим своето собствено развитие. Как може да изглежда това? 

Аз препоръчвам вокалистите да си водят Вокален дневник

В него може да се записва огромно количество информация, което да е от полза на всеки етап от развитието на певеца. Може да служи като мотивация за редовно правене на вокални упражнения, за следене на количеството вода/ изсушаващи напитки, водене на бележки в час по пеене, свързани с определена техника или начин на изпълнение на конкретна песен, промени на тоналности, темпо, структура и аранжимент.

Друг метод за следене и измерване на прогреса е снимането на видеа и правенето на записи. Това е полезно както за вокалиста, така и за неговия преподавател, а в някакъв момент може да е от полза и по отношение на медицински интервенции. 

Разбира се, не е за пренебрегване и пазарния начин за измерване на прогреса – брой продадени билети, количество продадена музика, споделяне на клипове в социалните мрежи, реални емоционално ангажирани коментари в социалните мрежи (може би ще разочаровам някого, но коментар, състоящ се от емотикона, не спада към тях), наличие на хора, които желаят да слушат и изпълняват твоите песни. 

Съвет 5 

Всяка част от плана да си има отговорник. 
Най-лесният начин да не направиш нищо с плана си е да няма кой да те държи отговорен за изпълнението му. 
В повечето случаи хората не са дисциплинирани (включвам и себе си в това число). Ако няма кой да следи да изпълняват плануваното, то малко по малко ще закъснява във времето и един ден планът просто ще бъде изоставен с думите „Това не работи!“ 

Отговорността и Измерването на прогреса са на края на този списък, но това съвсем не са маловажни точки. Един добър начин да им обърнеш внимание е като ангажираш поне още един човек с твоя план. Това може да бъде приятел, родител, учител, колега вокалист, продуцент – някой, на когото имаш доверие и с когото можеш да обсъждаш свободно своите цели, притесненията и предизвикателствата. Този страничен човек може да е изключително мотивиращ със своята подрепа и полезен с погледа отвън, особено ако ти си възприемчив към корекции при отклонение от плана. 

Надявам се, че тези съвети ще ти бъдат от полза. На сайта има и други статии, които могат да си ти интересни, а ако имаш въпрос или тема, която искаш да разгледаме, не се колебай и ни пиши! 

Весели празници! 

Вокално студио и езикова школа „Вяра Иванова“

Leave a comment