Issue 62020

Диапазон от 8 октави? 

oт Вяра Иванова  

Митовете, свързани с пеенето и музикалния бизнес са много.  

Един от тях е митът за „големия диапазон“, който компенсира всичко друго  

С присъствието на социалните мрежи в ежедневието ни, все по-често попадаме на клипове на хора, които демонстрират „огромни“ диапазони чрез изпищяване или "изгрухтяване" на отделни ноти. Знаем, че щом се отбележи повишено любопитство към нещо, пазарът започва да предлага повече от същото. Огромният интерес към такива „нечовешки“ постижения открива пазарна ниша на различни предприемачи, в това число и тези, които предлагат програми, които обещават да разширят диапазона ти, като добавят към него 3, 4 или повече октави...  

Разбирам желанието ти да увеличиш диапазона си, за да можеш да пееш добре песните, които харесваш! Но преди да похарчиш цяло състояние за подобни продукти, нека да ти разкажа нещо.  

Първо, да обясним какво е октава. 

От една страна имаме интервала „октава“. Така наричаме съотношението между височините на два тона, когато единият тон е с двойно по-висока честота от другия.  

Чувал си за „долно“ и „горно“ До, нали? Честотата, с която трептят гласните връзки, когато пеем „долно“ До, т.е. До от Първа октава, е ок.130 херца, а когато пеем „горно“ До, т.е. До от втора октава - ок.260 херца, или два пъти по-висока.  Казваме, че „горно“ До е "октавата на „долно“ До".  

Какво ще рече това на практика? Ако някой иска от теб да пееш беквокали в песента му и ти каже:  "Не е нужно да измисляш глас, просто пей октавата отгоре! ", той има предвид, че не е нужно да търсиш възможни решения на комбинираната хармонично-стилистична задача. От теб се иска да изпееш мелодията, транспонирайки я във възходяща посока, спазвайки интервала чиста октава.  

Когато изсвирим или изпеем До от първа октава и след него До от втора октава, ще чуем, че двата тона звучат много подобно , само че единият звучи по-високо (точно с октава) от другия. Количествено интервалът октава от „долно“ До до „горно“ До съдържа всички полутонове от  До на първа октава до До на втора октава, т.е. съдържа 12 полутона. 

Използваме “октава“ и когато говорим за октавови групи.  Чували сте въпроса „В коя октава да го изпея/ изсвиря това?“  

Групата от тонове между конкретен тон и друг, с двойно по-висока честота също често наричаме октава. Ако, примерно, изсвирим всички тонове от „долно“ До  до „горно“ До , ще получим тоновете  

                                                                                                                  До  

                                                                                                        Си  

                                                                                              Ла диез  

                                                                                     Ла  

                                                                          Сол диез  

                                                                Сол  

                                                    Фа диез  

                                           Фа  

                                   Ми  

                          Ре диез  

                 Ре  

        До диез,  

До  

Освен интервал октава имаме и октавови групи.  

Най-лесно според мен идеята за октавовата група може да се обясни на клавиатурата на пианото. Една стандартна клавиатура има 88 клавиша. Всеки клавиш отговаря на определен тон, а тоновете са групирани в октавови групи. В една октавова група включваме всички тонове от началния до неговото октавово повторение.  

Познаваме 8 октави, които носят своите имена. На български : 

На английски често термините са максимално опростени и логични – октавовите групи са подредени от „нулева“ -най-левите клавиши до 8ма – най-десните.  Тонът, който наричаме „долно“ До, в английско обозначение е C4. 

И така, да се върнем към нашата 8 октавова мечта.  

Обикновено въпроси за диапазона ми задават певци, които не са доволни от гласа и пеенето си. Най-често проблемът не е в големината на диапазона, а в трудности с плавното преминаване между регистрите или неумение да се пее стабилно в конкретна част на гласа, което води до нежелание да се използва тази част и от там - смаляване на диапазона, с който певецът счита, че разполага. 

Разбираемо, повечето хора биха избрали рекламния трик и лесното решение за магическо разширяване на диапазона, пред дългата работа по балансиране на регистрите и свързване на различните части на гласа.  

Без значение каква е причината да започнеш подобна програма за разширяване на диапазона, ето нещо, което да имаш предвид. 

Редовни тренировки на гласа  

Най-добрият подход за разширяване на диапазона е най-напред да си създадеш навик за редовни, ежедневни тренировки за изграждане на гласа. Трябва да се научиш не само да отделяш време - за предпочитане всеки ден, по едно и също време, но и да тренираш съзнателно, а не хаотично. 

Ако нямаш навика да вокализираш ежедневно, препоръчвам да си прегледаш седмичните ангажименти и да си изготвиш тренировъчен режим за гласа. Кога имаш време и възможност да работиш съсредоточено? Преди училище? След училище? Преди работа? След работа? През уикенда? 

С мои ученици виждаме резултати при режим от тренировки за поне 3 дни в седмицата за минимум от 45минути, в продължение на поне 6 месеца. 

Обърни внимание върху средата на гласа и издръжливостта. Не забравяй да си водиш Вокален дневник и да се записваш, за да следиш развитието си. Когато забележиш, че гласът ти е по-стабилен и не се изморяваш бързо, вече можеш да преминеш към упражненията за разширяване на диапазона. Дори и да не успееш да достигнеш митичното количество октави, ще забележиш значително развитие в гласа и пеенето си.

Ако не си сигурен как да си водиш Вокален дневникето тук ще намериш идеи. С моите ученици използвам ето такъв дневник и те съветвам, ако все още не си избрал своя дневник, да разгледаш тук: Вокален дневник.

 

Leave a comment