Issue 22020

Хидратацията ...

oт Вяра Иванова  

Около 80% от регистрираните вокални проблеми в специализираните клиники са пряко свързани 

с недостатъчна хидратация на гласните връзки   

Гласът е като духов инструмент, примерно саксофон – гласните връзки са като платъка на саксофона, а тялото на певеца – като тялото на инструмента. Използвайки мускулите си, за да контролираме дъха, ние насочваме въздуха към гласните връзки, които започват да вибрират, a създаденият звук резонира в кухините, които го подсилват.  

За да пеем правилно трябва да се научим да използваме резонаторите по правилния начин, с точния баланс между количество въздух и работата на мускулите. За сравнение, когато пеем неправилно, използваме прекалено голямо усилие – усещаме, че избутваме със сила или стягаме, вместо звукът да се „лее”свободно.  

Това е едно опростено обяснение на процеса на пеене и на това по какво трябва да работим, ако искаме да подобрим техниката си. Освен музикална страна обаче, процесът има и страна, свързана с начина на живот на вокалиста.  

Една неизменна част от това е хидратацията. 

Мисля, че достатъчна мотивация за това да пием повече вода (не просто течности, не сокове, не газирани или подсладени напитки) е статистиката, че в специализираните клиники около 80% от регистрираните вокални проблеми са пряко свързани с недостатъчна хидратация на гласните връзки и/ или злоупотреба с дехидратиращи вещества.  

Важно е да имаме предвид,че не става дума за пиене на вода само докато пеем, а през целия ден. Различаваме системно хидратиране (на цялото тяло) и локално (на самите гласни връзки). 

Системно хидратиране постигаме чрез:  
 пиене на вода,   
 консумация на някои плодове и зеленчуци – краставици, диня, пъпеш,   
 ограничаване на консумацията на дехидратиращи напитки и храни – кафе, черен чай, шоколад, алкохол, някои спрейове за гърло, упойващи и стимулиращи вещества.  

Специалистите препоръчват между 8 и 10 чаши (250мл) дневно - алкална вода, изворна, негазирана, филтрирана – по възможност в стъклени бутилки, а не в пластмасови.  

Ако и ти като мен понякога забравяш да пиеш вода, можеш да си правиш „водни аларми” или да ползваш приложение, което да ти напомня и да брои чашите вода, които пиеш на ден. 

Консумацията на твърд алкохол, кафе и пушенето допълнително изсушават гласните връзки; правят гласа дрезгав, сипкав, което може да бъде интересен ефект, но води до липса на блясък и лекота на изпяването във високите тонове, като при системна употреба води до нарушения в гласа.  

Други, пряко свързани с дехидратацията проблеми, са загубата на подвижност на гласа, както и бързата умора. За целта, ако не можеш или нямаш желание да спреш консумацията на тези вещества, можеш да си помогнеш като пиеш по 1 допълнителна чаша вода за всеки 25мл алкохол, кафе, или цигара.  

Важно е да вземем предвид влиянието на околната среда – оптималното за нас вокалистите е въздухът, който дишаме и с който работи инструментът ни да е чист, топъл и влажен. Тъй като често въздухът около нас е не особено пригоден за певчески цели - прашен,студен и/ или сух, е необходимо да полагаме допълнително усилия, особено ако често пътуваме със самолет, или сменяме климатични зони.  

Един добър вариант е ползването на домашна сауна за лице : 2 х 5мин на ден (само с пара или с лайка за инхалации), или релаксиране с горещ душ/ гореща вана.  

Често се случва да разговарям с певци, които идват при мен с точно тези оплаквания, но твърдят, че пушенето, цигарите или наркотиците не само не им пречат на гласа, но и им помагали да пеят по-добре.  

Както се казва, можеш да доведеш коня до водата, но дали ще пие – решава сам.  

Крайното решение оставям на теб, но, ако не друго, преди да отречеш негативното влияние специално на алкохола и цигарите върху пеенето ти, пробвай да прекараш между 21-30 дни без дехидратиращи вещества – за себе си, за да усетиш и чуеш разликата.  

Пиши ни какъв е твоя вокален режим и забелязваш ли определени храни, и напитки да влияят на гласа ти!

Leave a comment