ISSUE 32021

Музикалното образование на децата ни - 5 важни въпроса за родители

от Вяра Иванова

 

Понякога, като много съвременни родители, искаме да осигурим на децата си това, което сме искали да имаме като възможности ние, но по една или друга причина, родителите ни не са осигурили. 

Едно от тези неща е достъпа до музикалното образование - свиренето на инструмент, пеенето, уроците по солфеж, репетициите с рок група, вокална група или хор.

Добре е обаче преди да изберем инструмент, освен да вземем предвид интересите на детето, да обмислим и: 

1. Можем ли да осигурим нужните условия за репетиция на детето? 

2. Можем ли да му купим качествен инструмент? 

3. Знаем ли как да намерим подходящ преподавател/ ментор? 

4. Знаем ли как да подкрепим детето си, за да репетира ефективно? 

5. Какво знаем за детското развитие, за когнитивните и музикалните умения, които можем да очакваме той или тя да усвои на определена възраст, и за определен период от време? Склонни ли сме да търсим начини да увеличим знанията си или съвет от специалисти, на които да се доверим? 

Музикалното образование може да обогати децата ни, независимо дали след 10 години те ще изберат да се занимават с музика професионално, или ще музицират за разтоварване и удоволствие, в свободното си време. 

От нас зависи да предоставим възможностите и да подкрепим децата си, ако имат желание за такива занимания. 

Искам да използвам възможността да поздравя родителите на моите ученици, които приемат присърце тези занимания, поощряват децата си и им осигуряват не само условия за разгръщане на талантите, но и така нужната подкрепа. 

Прекрасни сте! 🎤💚

Leave a comment