Issue 22021

Вокалната работа и Теорията за мотивация, базирана на връзката между талант, положен труд и усещането за лично достойнство, и себеуважение

от Вяра Иванова

 

Когато нещо е трудно, имаме две възможности. Едната е да се откажем. А другата - да потърсим помощ и, въпреки провалите, да продължим да полагаме усилия, докато получим добър резултат. Понякога, възрастните учат децата да си мислят, че ако нещо "не им идва отвътре" или "не става от първия път", няма смисъл да се стараят. Чували ли сте коментара "То ако ставаше със старание..."?

В други случаи децата сами се учат на това, като наблюдават околните, тяхното отношение към "успеха" и "провала", и начина, по който се реагира на правенето на грешки в училище, и в семейството. Понякога, в ранно детство у човек се загнездва убеждението, че трябва да прави само лесни за него неща, защото "На теб математиката/ езика/ спорта просто си ти върви", или за да не се излага пред другите. 

Откъде знам ли? Ами, защото аз бях такава като дете. Не си давах зор в училище, а винаги имах 6. Не си давах зор с пеенето, а всички около мен искаха да им пея, и ме хвалеха какъв талант имам...  Обаче, както до едно време всичко в училище и с пеенето ми "се получаваше" от само себе си, изведнъж, се влюбих, несподелено, и цялата концентрация, лекотата на учене изчезнаха. После ми се стовари мутацията, и пеенето високо, с колкото сила имам, на песни "за големи", което толкова впечатляваше околните, вече не беше опция.

Процесът на промяна беше дълъг - именно заради необходимостта от раздяла с психическата нагласа, че "нещата" или ги можеш, или не; или се получават "от само себе си", или не. Хората с такава нагласа са убедени, че талантът или дарбата са нещо дадено отвън, което не може да се развива, а е такова, каквото е. То е нещото, което ни отличава, прави ни специални. Това е нещото, което е нашата "стойност" в очите на другите. Затова, ако нещото спре да се получава с лекота и "от само себе си", значи вече си "загубил таланта", вече не си специален, и няма смисъл да се стараеш. 

А всъщност, старанието, дисциплината и трудолюбието са начините, по които ние показваме благодарност и уважение към това, което имаме заложено в нас като потенциал. Дали ще го наречем талант, дарба, природни заложби, афинитет - това е искрицата, без която не може да се постигне успех в никоя сфера. 

От позицията на житейски и професионален опит се радвам, че имах шанса да извървя  именно този път, за да мога сега да разбирам по-добре вокалистите, с които работя и да им предавам от моята 100% вяра, че ако се постараят,

 "Няма винаги да е така!"

Много често работата с учениците по пеене в самото начало не е всъщност вокална (или е не само вокална), а е работа с психиката. Проучваме психиката на ученика и на най-близките му хора, които влияят върху неговите разбирания за правилно/ грешно, успех/ провал. Често трудностите не са от физически ли вокален характер, а са на психическа основа. Self-worth motivation theory предлага една интересна гледна точка и може да е от полза на вокалисти, които са поработили над себе си и искат да направят промяна в нагласата си, за да се освободят от убежденията, които ги блокират, в процеса на вокална подготовка.

Ако имате нужда да поговорите с някого по темата, или желаете да направим консултация, пишете ми!

п.с. Ако все още се чудите по какъв начин да постигнете целите, които сте си поставили за 2021г., не пропускайте да се запишете за нашия Месечен абонамент "Моята дневна вокална загрявка". В него всеки месец ще получавате нови вокални упражнения, с които да загрявате и да поддържате форма, а освен това получавате няколко примамливи бонуса. Възползвайте се!

Leave a comment