Issue 42020

Пеенето и Бушидо - Пътят на воина 

от Вяра Иванова 

Интегритетът е един от принципите на бушидо, пътят на воина - да бъдем справедливи, да сме почтени, да следваме етичните си убеждения и да заставаме зад действията си. 

Учениците често ме питат какво е значението на татуировките ми :) Та, започвам с разказа. ;)  

Ето тази ми е скъп спомен от учителката ми по пеене. 🎤 Тя никак не беше въодушевена от решението ни да се местим към България. Много искаше да наследя нейната школа, да развиваме бизнеса заедно. Когато ме изпращаше за България, ми заръча:  

"Let your enormous talent, kind heart and impeccable integrity lead the way! Cause if anyone knows about integrity, Vee, that's you!"  

Integrity 👊  

Интегритетът е един от принципите на бушидо, пътят на воина - да бъдем справедливи, да сме почтени, да следваме етичните си убеждения и да заставаме зад действията си. Не е нужно човек да е в армията или да е ходил в казарма ;) , за да е воин. Всеки човек, който има кауза, следва убеженията си и е готов да се бори, за да защити това, което обича, е воин.  

Kато 95% от артистите на тази земя, бях развила един отвратителен навик - вместо да се фокусирам върху стоте хубави думи, и поощрения на доказали се професионалисти, най-силно да чувам злобнотo клъвване по мой адрес, от възможно най-неразбиращия човек. След което, естествено, ми ставаше адски тъпо - откъде накъде някакъв си там ще си позволява да говори така за мен :D. Палех се, считах, че е супер нечестно, чудех се има ли смисъл да продължавам да се занимавам, да влагам в неблагодарници ... (сещате се за какво говоря, нали? ;) )  

Та, заради тази моя особеност, след като помислих върху думите на Дануша, помолих един друг специален за мен човек, страхотен татуист и мой сенпай, да ми направи тази татуировка - Integrity.  

Спомням си как, като му показах дизайна, той се усмихна и ми каза : "Бушидо? Осу!"  

Бойните изкуства ни възпитават да разпознаваме другите воини, да уважаваме труда и усилията им, ценностната им система, да сме състрадателни и да оценяваме трудностите, в които са изковали характера си, дори и да не сме винаги съгласни с тях.  

Пеенето и преподаването също могат да бъдат бойно изкуство и път на воина. Иска се същото посвещаване, същите тренировки - на физиката и психиката, същата нагласа: 

"Не е проблем да паднеш 7 пъти. Важното е 8 пъти да се изправиш!"  

Казват, че само глупаците никога не се съмняват в себе си и че съмнението е вечен спътник на търсещия и можещия човек. А той винаги ще предизвиква яростта и злобата на посредствените и неможещите. Така че, следва - винаги да бъдем готови за хапливи забележки, но да не поддаваме, да не клъвваме емчето и да не се хабим с подобни хора.  

Защо ви го пиша това? Защото сте вокалисти, защото обичате да пеете, защото имате музика в душите си и като такива сте в пъти по-чувствителни от околните. По-раними сте. Както каза навремето Ерика Баду, "I'm an artist and I'm sensitive about my shit!"  

💙 Ако и вие като мен, понякога забравяте кои сте, откъде сте, и рядко отделяте време да погледнете назад, за да оцените колко далеч сте стигнали...  

💙 Ако не си давате сметка колко сте специални и с колко ценни неща допринасяте за хората, чиито пътища пресичате...  

💙 Ако ви се случва нечии нелепи и неблагодарни коментари да ви скапват деня, моля ви!! Намерете си поне един човек, както е за мен моята скъпа учителка, който да бъде винаги във вашия корнер, с нужното количество лед и нахавяващи думи.  

Научете се да слагате най-големите конските капаци, да игнорирате "разбирачите", да си фокусирате и да не позволявате на нищо да ви разсея от целта. Пазете лична хигиена и бъдете ревниви към личното си пространство. Поставяйте здравословни граници. Допускате до вътрешния си свят само любовта на тези, които ви ценят. Не хабете време и доверие за хора, които работят с вас понеже няма с кой друг, не са лоялни, нямат проблем да се възползват от работата ви, а зад гърба ви - да злословят. Не се опитвайте да ги убеждавате, да им се доказвате, да ги "покръствате" за своята кауза... Както се казва 

"Go where you're celebrated, not where you're tolerated!"  

Обичайте се и ще постигнете всичко! 👩‍🎤

Leave a comment